Gotujemy wątrobę wieprzową

Wątróbka wieprzowa
Foto: КапиталАгро – Copyright | powiększone do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Wątrobę wieprzową moczymy w zimnej wodzie przez 2–3 godziny, co godzinę zmieniając wodę. Na koniec dokładnie płuczemy.

GOTUJEMY:

Wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 40–50 minut na małym ogniu. Po 20 minutach od zagotowania można dodać całą cebulę, obraną i umytą. Dodajemy ulubione przyprawy, np. pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy. Na koniec solimy do smaku. Gotujemy pod przykryciem. Wątróbka wieprzowa jest ugotowana, kiedy nóż lub widelec wchodzi bez trudności.

SPOSÓB PODANIA:

Wątrobę wieprzową podajemy z gotowanymi warzywami, puree ziemniaczanym lub kaszą, przyprawiając do smaku.

Smacznego!