Gotujemy makaron fettuccine (wstążki)

Makaron fettuccine
Foto: fugzu – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przygotowujemy porcję makaronu, pamiętając, że podczas gotowania jego objętość zwiększa się dwukrotnie.

GOTUJEMY:

Wrzucamy makaron fettuccine do gotującej się osolonej wody (1 litr wody na każde 100g makaronu, 1 łyżeczka soli na 2 litry wody). Od razu mieszamy, żeby zapobiec przyklejeniu się makaronu do ścianek garnka. W zależności od producenta, czas gotowania fettuccine wynosi pomiędzy 8 a 10 minut. Dokładny czas gotowania można sprawdzić na opakowaniu. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Mieszamy co 3–4 minuty. Nie przykrywamy garnka. Próbujemy, żeby sprawdzić, czy makaron jest al dente – powinien być delikatny, ale sprężysty.

PO UGOTOWANIU:

Kiedy makaron jest ugotowany, bardzo szybko go odcedzamy na durszlaku.

SPOSÓB PODANIA:

Fettuccine podajemy z ulubionym sosem i polewamy oliwą z oliwek do smaku. Fettuccine pasują do kremowych, lekkich sosów bez większych kawałków mięsnych czy warzywnych.

Smacznego!