Gotujemy płaty lasagne

Płaty lasagne
Foto: Everjean – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przygotowujemy porcję makaronu, pamiętając, że podczas gotowania jego objętość zwiększa się dwukrotnie.

GOTUJEMY:

Wkładamy płaty lasagne do gotującej się osolonej wody (1 litr wody na każde 100g makaronu, 1 łyżeczka soli na 2 litry wody). Płaty lasagne gotujemy przez 2–3 min w szerokim garnku. Pilnujemy, żeby płaty się nie posklejały. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Nie przykrywamy garnka.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu płaty lasagne wyjmujemy, rozkładamy osobno i używamy do przygotowania lasagne według wybranego przepisu.

SPOSÓB PODANIA:

Upieczoną lasagne podajemy na talerzu wylanym sosem pomidorowym, posypaną parmezanem i siekaną natką pietruszki.

Smacznego!