Gotujemy buraki

Buraczki
Foto: Alice Henneman – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem buraki płuczemy pod zimną wodą, odcinamy korzonki. Nie obieramy ich ze skórki, dzięki czemu zachowają swoją barwę i cenne mikroelementy.

GOTUJEMY:

Buraki wkładamy do małej ilości zimnej wody. Gotujemy do 2 godzin, w zależności od wielkości: małe – 1 godzinę, średnie – 1,5 godziny, duże – 2 godziny. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Wody nie solimy. Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Aby sprawdzić, czy buraki są już ugotowane, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, są gotowe.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu buraki odcedzamy i obieramy ze skórki, która bardzo łatwo odejdzie, jeżeli zanurzymy je na chwilę w zimnej wodzie.

SPOSÓB PODANIA:

Buraczki podajemy na ciepło lub na zimno jako dodatek do obiadu.

Smacznego!