Gotujemy cykorię sałatową

Cykoria sałatowa
Foto: Jean-Louis Zimmermann – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem cykorię obieramy z zewnętrznych, uszkodzonych liści i płuczemy.

GOTUJEMY:

Cykorię wrzucamy na wrzątek – dzięki temu zachowa najwięcej swoich soków. Gotujemy przez ok. 15 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy i dodajemy sok z cytryny – dzięki temu cykoria zachowa swój biały kolor. Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Cykoria jest gotowa, gdy całkiem straci swoją jędrność.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu cykorię odcedzamy. Wodę po gotowaniu zawierającą składniki odżywcze można wykorzystać do sosów, zup itp.

SPOSÓB PODANIA:

Podając, posypać pietruszką. Serwować na gorąco lub na zimno do potraw, zwłaszcza z jajek i ryb.

Smacznego!