Gotujemy cykorię sałatową
PRZED GOTOWANIEM:
Bezpośrednio przed gotowaniem cykorię obieramy z zewnętrznych, uszkodzonych liści i płuczemy.
GOTUJEMY:
Cykorię wrzucamy na wrzątek – dzięki temu zachowa najwięcej swoich soków.
Gotujemy przez ok. 15 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy i dodajemy sok z cytryny – dzięki temu cykoria zachowa swój biały kolor. Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Cykoria jest gotowa, gdy całkiem straci swoją jędrność.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu cykorię odcedzamy. Wodę po gotowaniu zawierającą składniki odżywcze można wykorzystać do sosów, zup itp.
SPOSÓB PODANIA:
Podając, posypać pietruszką. Serwować na gorąco lub na zimno do potraw, zwłaszcza z jajek i ryb.
Smacznego!