Gotujemy kapustę

Kapusta
Foto: Tim Sackton – CC BY-SA 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem kapustę oczyszczamy z uszkodzonych liści, płuczemy, dzielimy na 4 części.

GOTUJEMY:

Pokrojoną kapustę wkładamy do małej ilości zimnej wody, jeżeli zależy nam na tym, żeby jej smak i aromat przeszły do wywaru (np. gotując zupę lub barszcz). Jeżeli gotujemy kapustę jako osobne danie, wrzucamy poszatkowaną kapustę do gotującej się wody – dzięki temu zachowa najwięcej swoich soków. Kapustę gotujemy przez 15–25 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Po zagotowaniu odkrywamy garnek, żeby ulotniły się olejki o nieprzyjemnym zapachu, potem dogotowujemy pod przykryciem. Aby sprawdzić, czy kapusta jest już ugotowana, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, jest gotowa.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu kapustę odcedzamy i wycinamy głąb.

SPOSÓB PODANIA:

Podajemy polaną zrumienioną bułką tartą wymieszaną z roztopionym masłem.

Smacznego!