Gotujemy seler

Seler
Foto: Emily – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem odcinamy blaszki liściowe, a następnie dokładnie myjemy ogonki naciowe selera.

GOTUJEMY:

Seler wkładamy do małej ilości zimnej wody, jeżeli zależy nam na tym, żeby jego smak i aromat przeszły do wywaru (np. gotując zupę). Jeżeli gotujemy seler jako osobne danie, wrzucamy go do gotującej się wody – dzięki temu zachowa najwięcej swoich soków. Seler gotujemy przez 15 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Aby sprawdzić, czy seler jest już ugotowany, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, jest gotowy.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu seler odcedzamy. Wodę po gotowaniu zawierającą składniki odżywcze można wykorzystać do sosów, zup itp.

SPOSÓB PODANIA:

Podajemy posypany zrumienioną tartą bułką i polany roztopionym masłem.

Smacznego!