Gotujemy smardze
PRZED GOTOWANIEM:
Przed gotowaniem świeże smardze moczymy przez 1–1,5 godziny w zimnej wodzie, po czym myjemy i osuszamy.
GOTUJEMY:
Smardze wrzucamy do zimnej wody zapewniając taką ilość wody, żeby grzyby były w całości nią przykryte. Smardze gotujemy przez 20–25 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. W razie wątpliwości co do gatunku gotowanych grzybów należy wymienić wodę podczas gotowania (1-2 razy) lub zrezygnować z ich spożywania! Podczas gotowania zdejmujemy pianę. Pod koniec gotowania wodę solimy. Do smaku można dodać pieprz, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, majeranek, liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem. Ugotowane grzyby są miękkie i delikatne.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu smardze odcedzamy i osuszamy.
SPOSÓB PODANIA:
Smardze mogą być przysmakiem lub dodatkiem do innych potraw (kasz, ryżu lub warzyw). Mogą być również bardzo dobrym głównym składnikiem zupy grzybowej, marynaty bądź sosu.
Smacznego!
Sprawdź, jak ugotować
suszone oraz
mrożone grzyby.