Gotujemy twardniki japońskie

Twardniki japońskie
Foto: Edsel Little – CC BY-SA 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem świeże twardniki japońskie czyścimy, myjemy i osuszamy.

GOTUJEMY:

Twardniki japońskie wrzucamy do zimnej wody zapewniając taką ilość wody, żeby grzyby były w całości nią przykryte. Twardniki japońskie gotujemy przez 3–4 minuty. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. Jeżeli nie mamy żadnych wątpliwości co do gatunku gotowanych grzybów – wymiana wody w trakcie gotowania nie jest konieczna. W razie wątpliwości, powinno się 1–2 razy wymienić wodę podczas gotowania, ale jeszcze lepszym pomysłem w takiej sytuacji jest nie spożywanie takich grzybów! Podczas gotowania zdejmujemy pianę. Pod koniec gotowania wodę solimy. Do smaku można dodać pieprz, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, majeranek, liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem. Ugotowane grzyby są miękkie i delikatne.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu twardniki japońskie odcedzamy i osuszamy.

SPOSÓB PODANIA:

Twardniki japońskie mogą być przysmakiem lub dodatkiem do innych potraw (kasz, ryżu lub warzyw). Mogą być również bardzo dobrym głównym składnikiem zupy grzybowej, marynaty bądź sosu.

Smacznego!



Sprawdź, jak ugotować suszone oraz mrożone grzyby.