Gotujemy rydze mleczaje

Mleczaje rydze
Foto: Eric Steinert – CC BY-SA 3.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem świeże rydze mleczaje czyścimy, myjemy i osuszamy.

GOTUJEMY:

Mleczaje rydze wrzucamy do zimnej wody zapewniając taką ilość wody, żeby grzyby były w całości nią przykryte. Mleczaje rydze gotujemy przez 15–20 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. W razie wątpliwości co do gatunku gotowanych grzybów należy wymienić wodę podczas gotowania (1-2 razy) lub zrezygnować z ich spożywania! Jeżeli nie mamy żadnych wątpliwości, wymiana wody w trakcie gotowania nie jest konieczna. Podczas gotowania zdejmujemy pianę. Pod koniec gotowania wodę solimy. Do smaku można dodać pieprz, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, majeranek, liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem. Ugotowane grzyby są miękkie i delikatne.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu rydze mleczaje odcedzamy i osuszamy.

SPOSÓB PODANIA:

Mleczaje rydze mogą być przysmakiem lub dodatkiem do innych potraw (kasz, ryżu lub warzyw). Mogą być również bardzo dobrym głównym składnikiem zupy grzybowej, marynaty bądź sosu.

Smacznego!



Sprawdź, jak ugotować suszone oraz mrożone grzyby.