Gotujemy raki
					
				PRZED GOTOWANIEM:
					Przed gotowaniem zamrożone raki rozmrażamy i myjemy. Żywe raki myjemy pod bieżącą wodą i usypiamy w zamrażarce (15 minut).
					
					
GOTUJEMY:
				
					Raki wkładamy do wrzącej wody. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy odpowiednio: mrożone raki 3–5 minuty, świeże raki 20–25 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Wodę solimy, dodajemy pieprz, tymianek, natkę pietruszki i liście laurowe. Kroimy cytrynę na pół, wyciskamy z niej sok do wody, a potem wyciśniętą wkładamy do gotującego się płynu. Można również wlać wino. Gotujemy bez przykrycia. Ugotowane raki mają jaskrawo czerwony kolor.
					
					
PO UGOTOWANIU:
					Wyjmujemy raki z wrzącej wody i odcedzamy.
					
					
SPOSÓB PODANIA:
					Raki podajemy z roztopionym masłem z czosnkiem i ewentualnie z warzywami. Mogą być również mięsnym dodatkiem do zup i sałatek.
					
					
Smacznego!