Gotujemy homara
PRZED GOTOWANIEM:
Przed gotowaniem zamrożonego homara rozmrażamy i płuczemy. Żywego homara myjemy pod bieżącą wodą i usypiamy w zamrażarce (15 minut).
GOTUJEMY:
Homara wkładamy do wrzącej wody głową w dół. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i
gotujemy odpowiednio: mrożony homar 2–3 minuty, świeży homar 12–15 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Na samym początku wodę solimy, dodajemy pieprz, tymianek, natkę pietruszki i liście laurowe. Kroimy cytrynę na pół, wyciskamy z niej sok do wody, a potem wyciśniętą wkładamy do gotującego się płynu. Można również wlać wino. Gotujemy bez przykrycia. Szczypce ugotowanego homara powinny być czerwone, a odwłok zwinięty.
PO UGOTOWANIU:
Wyjmujemy homary z wrzącej wody wraz ze szczypcami, odrywamy głowę (niejadalna część), tułów rozcinamy wzdłuż.
SPOSÓB PODANIA:
Homara podajemy z roztopionym masłem z czosnkiem i ewentualnie z warzywami.
Smacznego!