Gotujemy langustę

Langusta
Foto: Ken Loon – Copyright | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem zamrożoną langustę rozmrażamy i opłukujemy. Żywą langustę myjemy pod bieżącą wodą i usypiamy w zamrażarce (15 minut).

GOTUJEMY:

Langustę wkładamy do wrzącej wody głową w dół. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy odpowiednio: mrożoną langustę 2–3 minuty, świeżą langustę 10–12 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Na samym początku wodę solimy, dodajemy pieprz, tymianek, natkę pietruszki i liście laurowe. Kroimy cytrynę na pół, wyciskamy z niej sok do wody, a potem wyciśniętą wkładamy do gotującego się płynu. Można również wlać wino. Gotujemy bez przykrycia. Ugotowana langusta ma różowo-łososiowy kolor.

PO UGOTOWANIU:

Wyjmujemy langustę z wrzącej wody, osuszamy i tułów rozcinamy wzdłuż.

SPOSÓB PODANIA:

Langustę podajemy z topionym masłem z czosnkiem i ewentualnie z warzywami.

Smacznego!